Coachen van (startende) leidinggevenden

Als leidinggevende ben je het boegbeeld van je organisatie. Je staat in het centrum van belangstelling. Er wordt naar je gekeken. Je werk doet er toe in de ogen van velen.

Van leidinggevenden wordt steeds meer gevraagd. In het (voortgezet) onderwijs zijn uitdagingen voor leidinggevenden aan de orde van de dag. Ieder jaar zijn er honderden startende leidinggevenden in het voortgezet onderwijs. Zij gaan de uitdaging aan om leiding te geven aan anderen. Dat vraagt veel van je competenties, vaardigheden en kennis. Vooral vraagt het veel van je persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk, je bent benoemd na een intensieve procedure en je bent startbekwaam. Het kan enorm helpend zijn als je gedurende deze eerste fase (maar ook daarna) wordt begeleid door een professioneel opgeleide coach. Deze kan je de goede vragen stellen en je helpen je eigen weg te vinden in het boeiende en uitdagende vak van leidinggevende.

In mijn praktijk werk ik met de volgende definitie van coaching: “Coaching is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliĆ«nt (coachee) ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen”.